Yaşam

Bugüne Çok Benziyor! Osmanlı İmparatorluğu Döneminde Anadolu’da Hangi Meyveler Üretildi?

Merhaba. Bugün olduğu gibi Osmanlı döneminde de Anadolu’da birçok meyve çeşidi yetiştirilmiştir. Ancak Osmanlı Devleti meyveleri kendi isimleriyle değil, Öşr-i Meyve ve Bahçe gibi genel başlıklar altında kaydetmiştir. Bu nedenle eserlerin hangi bölgelerde ve ne kadar üretildiğini tespit etmek tarihçiler için sorun olsa da bir tasnif yapılmıştır. Bu yazımda Osmanlı döneminde yetişen meyveleri listeledim.

Keyifli okumalar dilerim.

1. Alıç

2. Armut

3. Ayva

4. Badem

5. Böğürtlen

6. Erik

7. hayat budaması

8. Ceviz

9. Çilek

10. Dut

11. elma

12. Fındık

13. Fıstık

14. Keçiboynuzu

15. Tarihler

16. İncir

17. Karpuz

18. kavun

19. Kayısı

20. Mandalina

www.1001fidan.com

21. Şeftali

22. Kestane

23. Kiraz

24. mantar

25. Limon

26. Muz

27. Nar

28. meşe palamudu

29. Turuncu

30. Turuncu

31. Üzüm

32. Kiraz

33. muşmula

34. Üvez

35. Zerdali

36. Zeytin

Bugün yetişen fındık ve turunçgiller de Osmanlı döneminde aynı yörelerde yetiştiriliyordu.

Osmanlı döneminde olduğu gibi günümüzde de Alanya, İçel, Tarsus ve Teke sancaklarında narenciye türü ürünler, Giresun, Ordu ve Trabzon’da fındık yetiştirilmektedir. 16. ve 17. yüzyıllarda incelenen vilayet ve sancaklarda meyve üreticilerinin başında Kilis, Antep, Trabzon, Malatya, Çankırı, Erzincan, Edirne, Amasya, Harput, Muğla, Gelibolu ve Adana gelirken, 19. yüzyılda Karamürsel, Nif, Kastamonu, Beydağ, Kartal, Beyşehir, Alanya, Bursa, Muğla ve Burdur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu